Срокът за превантивното клане на свинете, тип „заден двор“ в Смолянско беше до вчера, 26 април. Това, което предстои към момента е да се прегледат документите и да започне изплащане на сумите на стопаните, заяви Цвятко Александров – зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Чумата не стихва: Нов случай на вируса при диво прасе край Лом


Александров добави, че до момента няма нови огнища на африканска чума по свинете в област Смолян. В момента страната има 33 при домашните свине и 49 при дивите свине, каза експертът.


„Засегната е голяма част от територията на страната. При домашните свине подлежат на унищожаване над 131 000, от които повече от 130 000 са в 7 индустриални комплекса в областите Русе, Силистра и Велико Търново, където са и най-големите загуби. По отношение на дивите свине, намираме нови трупове на умрели животни, по-малко са с положителни проби, но те са на места, където и досега има констатирани случаи. Почти няма нови локации, с изключение на тези миналата седмица в Софийско и Пернишко“, конкретизира Цвятко Александров, предаде Фокус.


По думите му стуацията се следи много внимателно и всяко съмнение се изследва по най-бързия начин. 
 

Всички новини по темата вижте ТУК.