Днес е официалното откриване на 10-ото издание на Фестивала на мановия мед "Царево - царството на мановия мед"  в центъра на Царево. „Подготвили сме специална програма за юбилейното издание на фестивала, който традиционно се провежда от 1 до 15 август в Царево. Очакваме над 20 пчелари от цялата страна, които във фестивалните дни ще представят мед и пчелни продукти на жителите и гостите на Царево“, каза за Фермер.БГ Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед”, домакин на фестивала.

В първите два дни представители на МЗХ ще запознаят пчеларите с новостите в Националната програма по пчеларство за следващия програмен период. В Царево ще бъдат Кирилка Янина, началник отдел „Месо и пчеларство” в Държавен фонд „Земеделие”, Анна Петрова, гл. експерт в дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ, Илка Божилова от дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа", акад. Атанас Атанасов, ръководител на Съвместния геномен център към БАН, представители на областните земеделски институции.

Пчеларите са отправили покана и към евродепутата Мария Габриел.

По време на юбилейното издание на Фестивала на мановия мед ще бъдат официално връчени 9 награди за принос в развитието на пчеларството в Странджа, три специални награди за особени заслуги за развитието на пчеларството в България, както и традиционни за форума награди за представяне на пчеларите в изложението, научихме още от Манол Тодоров.

Предвидени са лекции, дегустации, посещения на пчелини, изложение на пчеларска техника. А от 12 до 15 август в Царево ще пристигнат пчелари от Бинар Хисар, Турция, с които местните пчелари работят по проект за трансгранично сътрудничество.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!