На пазара в Южна България вече излязоха първите сортове десертно грозде. Те се продават на дребно на нива от 1 до 2,30 лв./кг. Количествата от десертно грозде са сравнително по-малко и се реализират предимно по главните пътища и пазарите на дребно.

 

По-трудна се очертвата да е пазарната реализация на винените сортове грозде. В района на Сливен и Карнобат собственици на лозови масиви коментираха пред репортер на Фермер.БГ, че ще бъдат на загуба ако продават на цени под 55-60 ст./кг. В районът традиционно се произвеждат сортовете: мускат отонел, мискет, димят, памид, ракацител, сливенска шефка, каберне, мерло, шардоне. В последните години винарските изби и големите винпроми в региона увеличиха сериозно собствените си лозови масиви, което оказва допълнително пресиране на цените от страна на изкупвачите.

 

В Пловдивско състоянието на винените сортове грозде към момента е добро, но на места заради засушаването се очаква спад на реколтата. Лозарите очакват добра захарност, но по-ниски количества.

 

В района на Мелник лозарите също се зарекоха да не продават винените сортове грозде на цена под 60 ст./кг. За мерло и каберне те посочиха стартова пазарна цена от 80 ст./кг.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!