Започва активния сезон за кражби на агнета преди Великден. Вече са налице първите случаи за тази година, става ясно от информационните бюлетини на МВР.  Липсата на специализирана национална селска полиция и тази година ще доведе до редица щети за фермери от всички региони на страната.

 

Първи изгоря стопанин от село Оборище, област Пазарджик. Крадци са нападнали малката му ферма в двора на бившето ТКЗС, откъдето са отмъкнали 15 агнета. Кметът на благоевградското село Логодаж Пламен Червенков пък съобщи, че масово животновъдите се подсигуряват със засилен охрана преди празниците.

 

Повечето овцевъди ще спят при животните, за да ги опазят от крадците. Масово се нападат кошарите на чобаните, които са извън населените места. "Приготвили сме се като за война. Миналата година ми грабнаха десетина агънца. Сега спя в кошарата, а в ръката ми е ловната пушка. Дано не ми се налага да я използвам", признава пастир от благоевградското село Падеш. Той и колегите му се оплакаха, че крадците обикалят овчарниците и тровят кучетата пазачи, за да могат по-лесно да отмъкнат агнета и ярета от стадата им.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!