Държавен Фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) преведе 7 856 533,18 млн. лева на 578 земеделски стопани, кандидатствали по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от пресофиса на фонда. 

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Общо 1084 фермери подадоха документи за подпомагане по мярката за 2021 година. Финансовата помощ на кандидатите се изплаща поетапно - след приключване на всички проверки, които продължават и в момента.

Мярка 14 има за цел да осигури по-добър здравен статус на животните и да подобри хигиената при тяхното отглеждане. Заложените дейности трябва да гарантират по-качествени и по-безопасни храни от животински произход, опазване на околната среда, както и повишаване безопасността на труда на фермерите. Субсидиите следва да компенсират частично или изцяло земеделските стопани за направените от тях допълнителни разходи, свързани с отглеждането на едрите и дребни преживни животни (ЕПЖ и ДПЖ).

Годишният размер на плащането за говедовъди и биволовъди по подмярка 14.1 „Хуманно отношение към животни в сектор ЕПЖ" (съгласно НАРЕДБА № 4 от 08.08.2017 г.) е:

     • за осигуряване на свободна подова площ при индивидуално отглеждане за телета на закрито - 39,72 евро за животинска единица;

     • за осигуряване на свободна подова площ при индивидуално отглеждане на крави и биволици на закрито - 66,21 евро за животинска единица;

      • за свободно отглеждане на говеда и биволи над 6 – месечна възраст на открито – 24,70 евро за животинска единица;

Годишният размер на плащането за овцевъди и козевъди по подмярка 14.2 „Хуманно отношение към животни в сектор ДПЖ" е:

      • за осигуряване на свободна подова площ на закрито - 47,86 евро за животинска единица;

     • за свободно отглеждане на открито - 28,00 евро за животинска единица.

Обработката на подадените заявления се извършва децентрализирано. Стопаните могат да получат допълнителна информация в областните дирекции на фонда.