Земеделските стопани от Добричка област стартираха с жътвата на ечемик. Предстои прибирането на близо 80 000 дка с житната култура. Заради обилните дъждове през целия юни кампанията върви бавно и трудно, коментират производителите. 

План ускорява работата на ДФЗ

„Към момента условията за жътва са добри“, заяви Катя Тодорова, агроном в ЗК „Изток“ в Шабла. Вече 2 дни в стопанството жънат ечемик. Предстои да се приберат 1300 дка. „Върви много бавно, тъй като е влажно. Ечемикът е налягал, пречупен, това е заради валежите“, обобщи още агрономът. Това обаче не обезверява кооператорите, тъй като очакват добра реколта. 

Първите резултати в кооперацията показват 700 кг/дка. „Тази реколта е важна, тъй като има натрупани много негативи от 2020 г. заради сушата. За новата реколта вложихме почти двойно, всичко беше с по-високи цени. Но имаме надежда, тъй като очакваме сравнително добри добиви. Но нищо не може да се каже, докато не приберем реколтата“, допълни още Катя Тодорова.

Цената на ечемика е спаднала до 320 лв./тон. Точно преди старта на жътвата зърното от тази култура се е изкупувало на 360-380 лв./тон.

През миналата година офертите по това време са били 240 лв./тон, сподели Тодорова. 

Заради честите превалявания и летни бури е възможно качеството на зърното да падне. Това обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. По думите й дъждовете свалят хектолитъра и това влияе върху цената на ечемика. 

Стопаните от Добричка област са готови и за жътвата на 1,2 млн. дка с пшеница. Очаква се комбайните да влязат след 6-10 юли. Основното притеснение на фермерите са задаващите се валежи. Според Радостина Жекова прибирането на реколтата на пресекулки няма да е за първа година, но дъждовете ще рефлектират върху качеството и съответно върху цената на зърното.