Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по горите да преминат към Министерския съвет предвижда проект на постановление, публикуван за обществено обсъждане. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Предложението е двете агенции да не са към Министерството на земеделието, а на пряко подчинение на премиера Кирил Петков. 

За това, че БАБХ и АИГ ще преминат към Министерския съвет се разбра от публикуваното коалиционно споразумение между партиите в управляващата коалиция - Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и Демократична България. 

Предвиждат се структурни промени за по-ефективно управление, което ще доведе до намаляване на числеността на администрацията на министерството с 15 %.

Обединяват се и редица дирекции в министерството.

„Административно обслужване“ и „Информационно и комуникационно обслужване“ се обединяват в дирекция „Административно, информационно и комуникационно обслужване“, 

„Финанси и управление на собствеността“ и „Стопански дейности, инвестиции и хидромелиорации“ се преобразуват в дирекция „Финансово управление“ и дирекция „Управление на собствеността“.

„Директни плащания“ и „Пазарни мерки и организации на производители“ се обединяват в дирекция „Директни плащания и секторни политики“.

Дирекции „Поземлени отношения и комасация“ и „Идентификация на земеделските парцели“ се обединяват в „Поземлени отношения, комасация и идентификация на земеделските парцели“.