Земеделските производители и техните организации в сектор „Плодове и зеленчуци“ могат да подават от днес заявления за сертифициране на техните стопанства по стандарта GLOBALG.A.P.
 
 
Държавната помощ, отпусната за целта, е одобрена от Европейската комисия (ЕК), а в началото на миналия месец беше утвърдена от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).
 
Подпомагането е насочено към земеделски стопани и признати групи или организации на производители в сектора за „ново участие" в стандарта GLOBALG.A.P.
 
„Паричните средства се отпускат с цел подпомагане на земеделските стопани при въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P. Държавната помощ ще съдейства за оптимизиране на процеса по производство на качествени селскостопански продукти в сектор „Плодове и зеленчуци“, коментираха от Фонда.
 
Като ефект се очаква да бъде намалено използването на химикали и да се минимизира вредното въздействие на земеделските дейности върху околната среда.
 
 
Помощта ще се предоставя за максимален период от пет години и е ограничена до 1 200 лв. с включено ДДС, на бенефициер годишно и до 5 000 лв. с включено ДДС на група или организация годишно.Производителите ще получават средствата на годишна база. Като задължително условие за отпускане на субсидията е получаването на валиден сертификат за съответствие със стандарта GLOBALG.A.P.
 
След приключила успешно сертификация земеделският стопанин или организацията предоставят в ДФЗ необходимите документи, подробно описани в указанията по схемата. Срокът за изплащане на помощта е до 30 работни дни от представяне на документите.
 
Предвижда се схемата да се прилага до 31 декември 2020 г.