Прибирането на тютюн от сорта Виржиния започна в Предбалкана, предаде репортер на Фермер.БГ. В първите дни на кампанията производители споделиха, че качеството на продукцията от тютюн е много добро към момента, но все още не могат да прогнозират какви ще са добивите.
 
Председатят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев съобщи в интервю за Фермер.БГ, че прибиране на тютюн е започнало и в Северна България. 
 
Сега е стартирало прибирането на местата където тютюнът е с по- напреднала вегетация, а същинската кампания по прибирането на тютюн ще започне след 15 юли и за четирите сортови групи - двете ориенталски Басми и Каба Кулак, и едролистните Бърлей  и Виржиния, обясни  Филев. 
 
Активното прибиране на реколтата започва  в периода от втората половина на месец юли, целият месец август и септември, и на места продължава до към 10- 15 октомври.
 
 
Оценка на продукцията от тютюн на този етап не може бъде направена, заяви председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите. Той обясни, че качеството на тютюна се определя след неговото изсушаване - от сухата маса на суровината.
 
В началото на изкупната кампания, която се очаква да започне в края на тази годината и началото на другата, ще стане ясно какво е качеството и реалното количество на прибрания и обработен тютюн, заяви още Филев.
 

Очаквайте интервю с Цветан Филев по- късно във Фермер.БГ!

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!