Стойността на пшеницата в Черноморския регион отбелязаха предпазливо повишение през втората половина на този месец.

Зърнопроизводител в Ямболско: Годината е добра, но пазарът е труден

Експортните цени на руската пшеница се увеличиха с 2 долара до 187 долара/тон през миналата седмица, след като в продължение на два месеца се наблюдаваше спад.

Тенденцията към поскъпване беше подкрепена и от световните борсови пазари, отбеляза руският аналитичен център „СовЕкон“.

Контрактите в Чикаго за доставка на пшеница през декември също пречупиха тенденцията към поевтиняване и преминаха към повишение. Американската пшеница поскъпна с 5% в сравнение с края на август, като достигна 178 долара/тон.

Във Франция цената на хлебното зърно се вдигна с 2% до 171 евро/тон (189 долара/тон).

Анализаторите предполагат, че всички негативни фактори, които действат на световния зърнен пазар, вече са намерили своето отражение в цените и търговията вече ще се оттласне от дъното.

Русия, която е най-големият износител на пшеница в региона, отбелязва противоречиви процеси. 

Зърнопроизводителите в южните европейски региони на страната започнаха да вдигат цените на своята продукция, докато в Поволжието и в Сибир предлагането е много голямо и цените продължават да падат.

Наблюдателите смятат, че вълната от поевтиняване на пшеницата и другите зърнени култури вече е към своя край, а купувачите, които биха искали да се възползват от ниските цени, би трябвало да побързат.