В общините Мездра и Роман тази година ще бъдат ожънати общо 36 319 дка ниви. Още преди да е започнала кампанията обаче местната служба на „Пожарна безопасност и защита на населението“  в Мездра извършва постоянно проверки за спазване на изискванията за пожарна безопасност.

Десислава Танева за сушата: Ето колко площи с есенници са пропаднали

В тази връзка от общината изрично напомниха на стопаните с какво трябва да се съобразяват.

"Изискванията на Наредба №8121з-968 от 10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност са задължителни за всички юридически и физически лица, собственици и ползватели на земеделски земи, както и за лица, които преминават или осъществяват дейности в близост до тях", уточни говорителят Мирослав Гетов.

Едно от най-важните правила е да не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 м до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

"На всички им е ясно, че е забранено паленето на стърнища, суха трева и т. н., но не всички се съобразяват с това. Драска клечката и нищо не го интересува! Знам, че има хора, които си мислят, че ще се измъкват от правилата, но трябва да имат предвид, че това не може да става винаги. А трябва да се внимава, защото така се стига до пожари, които могат да унищожат труда на много хора само за минути. Виждал съм как изгаря нива само за броени минути. Гледката е ужасна!", разказва стопанинът Георги Георгиев.

Според него е добре обаче за тези неща да са информирани и хората, които нямат пряко отношение към кампанията. Например пътуващите трябва да се съобразяват и да не хвърлят безразборно неизгасени фасове през прозорците на превозните си средства, защото и това е създаване на пряка опасност за нивите особено в периода след влизане в млечна зрялост.

Съгласно изискванията всички стопани трябва да поставят на видни места покрай площите знаци за забрана на тютюнопушене и палене на открит огън в ограничения периметър.

До участие в кампанията по прибирането на реколтата пък няма да се допуска земеделска техника, която не е минала годишен технически преглед, когато такъв се изисква съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, или периодичен технически преглед съгласно Закона за движение по пътищата, и е осигурена с изискващите се пожаротехнически средства и искрогасители.

Проверките  за спазването на изискванията за пожарна безопасност в общините Роман и Мездра се извършват и към настоящия момент. 

При констатиране на нарушения на правилата за пожарна безопасност, спрямо нарушителите ще бъдат предприети административнонаказателни мерки, предупреждават от РСПБЗН - Мездра.