Десетки фермери от 18 страни в Европа и Азия пристигнаха у нас, за да участват в Осмия национален събор на овцевъдите, който започна днес, 10 май, на Арбанашкото плато близо до Петропавловския манастир в област Велико Търново.
 
 
Организатор на традиционния събор е Националналната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) със съдействието и с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
„Този уникален празник, пресъздаващ българския фолклор, традиции и обичаи в най-традиционния ни поминък – овцевъдството. Надяваме се, че за поредна година ние представяме този подотрасъл по един традиционен начин, който увлича след себе си десетки хиляди посетители в рамките на три дена. Тази година имаме гости от 18 държави от Европа и Азия, и се надявам с всяка година това събитие да привлича повече и повече не само наши сънародници, но и хора от различни държави из цял свят“, каза в приветствието си към участниците и гостите Симеон Караколев, съпредседател на НОКА. 
 
На откриването на събора, чийто медиен партньор е Фермер.БГ, присъстваха председателят на парламентарната Комисия по земеделие Десислава Танева, зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов, председателят на Селскостопанската академия проф. Васил Николов и кметовете на Велико Търново, Лясковец и Габрово.
 
Тази година Националният събор на овцевъдите в България отново представя разширен биопазар, като в събитието се включват повече производители на качествена храна. Изложителите са над 200.
 
Съборът е разгърнат на терен от 140 декара. На него са разположени две сцени, над 5500 кв. метра изложбени пощи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв. метра за представянето на различни видове овце и кози, терен за състезанията по теглене на товари от коне-тежковози, изложбени площи за техника и съоръжения за животновъдството и други.