Популацията от диви свине в България се е увеличила през последните години до рекордни мащаби между 90 000 и 120 000 животни, което представлява изключителна заплаха за разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС). 
 
 
Таксацията (преброяване) на дивите свине, извършена през 2012 г. във връзка с шапа, показа 45 000 броя диви свине. След шапа популацията е нараснала поне двойно, съобщи д-р Георги Чобанов, директор на дирекция Здравеопазване и хуманно отношение към животните в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
Агенцията организира в София семинар на тема „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу Африканска чума по свинете” с гост-лектор д-р Стен Мортенсен, началник на отдел здравеопазване на животните към Служба по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания.
 
Ефективното управление на популацията от диви свине е първата и най-важна мярка за справяне с инфекцията, заяви в отговор за Фермер.БГ д-р Мортенсен. По думите му е необходим стриктен контрол както върху размера на популацията, така и върху възможността инфекцията да достигне до животните.
 
 
На второ място той посочи, е трябва да се пресече пътят на кухненските отпадъци до животните. Вирусът на Африканската чума изумително успешно оцелява в преработеното месо. Оцелява например 8 месеца в добре обработена шунка. Затова храненето на прасета с каквото и да било, което е минало през кухня, е изключително опасно, допълни д-р Мортенсен.
 
Гостът изтъкна и ролята на добрите мерки за биосигурност – както в индустриалните ферми, така и в личните стопанства с изграждането на достатъчно бариери за предотвратяване на контактите между диви и домашни свине. 
„Влизането на вируса в индустриална ферма би било неспасяемо”, подчерта д-р Мортенсен.
 
„Пробите, които ловците взимат от отстреляните животни, се изследват в рамките на една седмица”, каза д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ, на въпрос от Фермер.БГ. Тя уточни, че първо се правят тестовете за трихинелоза, като това отнема два дни. След това материалът се насочва за изследване за АЧС и то трае също два дни.  
 
Груповият лов на диви свине беше открит на 29 септември и оттогава досега са изследвани около 1100 проби от отстреляни животни и около 2000 броя  от отглеждани в стопанства. Всички проби досега са отрицателни.
 
Икономическите загуби за страните, засегнати от АЧС, са огромни. В Естония инфекцията е довела до 25% спад на производството на свинско месо и продукти от него и до намаляване на броя на стопанствата, отглеждащи прасета, с 80%. В това число влизат и личните стопанства тип заден двор.
 
В Белгия инфекцията е открита единствено при диви прасета в изолиран район. Независимо от това самото съобщение за наличието на АЧС в страната е довело до отказ от доставки на свинско за трети страни извън ЕС и до намаление на цените на белгийското свинско месо вътре в страната с 25%, сподели гостът.