Производството на соя носи големи приходи – това е видно, но как влияе то на климата и околната среда?

Турция ще внесе рекордно количество соя

Може би има други начини за производството на ценния протеин, но в по-устойчива форма. И този източник е люцерната, смятат датски учени, ангажирани в проекта AlfaMax Bioraf, пише Agroxxi.ru.

Люцерната е най-широко отглежданата фуражна култура в света.

При нормални условия културата може с лекота да произведе 12 тона сухо вещество на хектар, от които 25% - екстрахируем протеин (3 000 кг/ха). Тази е устойчива култура със собствена азотфиксация, оказваща сериозно влияние за подобряване на структурата на почвата.

По този начин потребността от дълбока обработка на почвата намалява, а това означава, че емисиите на CO2 и азотен оксид са много по-малко, отколкото при производството на соя.

В рамките на своя изследователски проект учените установяват в момента кои сортове люцерна съдържат най-много екстрахируем протеин и как да го извлекат максимално от културата.

През май бяха направени първите лабораторни екстракции на протеин.

Протеините се извличат по пътя на приготвянето на сок от пресен растителен материал. Нагряването на „коктейла“ до температура над 80 градуса по Целзий води до утаяването на протеините.

Утаените протеини след това могат да се съберат посредством центрофугиране, а останалата част от сока може да бъде използвана за производството на биогаз. Всички остатъчни продукти от този процес на свой ред може да се използват като фураж за преживни животни.

Учените смятат, че предложението им представлява отлична бизнес възможност. Особено за биопроизводителите, които искат да са по-малко зависими от скъпата био соя.