Назначена е охрана на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов. Причината за това са заплахи за живота му заради проверките на фирмата за фитосанитарен контрол на границата на ГКПП "Капитан Андреево". Това съобщи министър-председателят Кирил Петков, цитиран от националното радио.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Заедно със земеделския министър Иван Иванов премиерът посети пострадалите от градушките земеделци в община Садово. Управляващите обещаха компенсациите да бъдат изплатени до месец. До момента са подадени 39 заявления, които обхващат 2400 дка. По думите на фермери, които протестираха няколко дни, блокирайки движението по пътя от Пловдив към Хасково, между 70 и 80% от продукцията им е унищожена, а засегнатите площи са около 10 000 дка. 

Ден по-рано агроминистърът обяви, че се прогнозира спад в цените на сезонните плодове и зеленчуци и задържане на тази на хляба. По-ниските стойности ще се усетят още в края на юни, когато се очаква намаление с около 10-20%, каквито са тенденциите по стоковите борси и тържищата.

„Ковид помощта от 143 млн. лв. трябва да бъде изплатена на земеделските производители през следващите дни“, уверено заяви Иван Иванов в ефира на Евронюз и добави, че в актуализацията на бюджета, предложен от Министерството на финансите, са записани още 168,7 млн. лв. Те ще бъдат отпуснати като допълнително подпомагане с национални средства по новата временна рамка, която ЕК разработи за преодоляване на последствията от войната в Украйна. 

С част от тези средства ще бъдат подпомогнати и производителите на свинско и пилешко месо, за да могат да устоят на натиска на вноса и повишените разходи за производство. 

На въпрос за розопроизводителите аграрният министър информира, че те ще бъдат подпомогнати с 5 млн. лв. по Ковид мярката. Той уточни, че няма как да има намеса в отношенията преработватели-търговци и определяне на изкупните цени. „Поели сме ангажимент за промени в Закона за маслодайната роза, очакваме в кратки срокове да започнем да работим по него с представителите на бизнеса“, допълни Иванов.