Над 90% от потреблението на млечни продукти се задоволява от българското производство и това е не са само временни данни, а важат за 5-годишен период.
 
 
Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров при представяне на инициативата „Купувам българско“ на БНТ2. Тя се провежда в партньорство с основните браншови организации и Националното сдружение на общините в Република България, съобщи Министерството на земеделието, храните и горите.
 
При яйцата българското производство  достига до 93% от пазара, а при телешкото – 63 на сто.
 
Зам.-министър Димитров цитира и статистически данни за ръст от 28% в производството на плодове и зеленчуци през миналата година. Като цяло има и 3% нарастване на продажбите на български храни за последната година.
 
Тенденцията за увеличаване на дела на българските храни, които купуват домакинствата у нас, е трайна, което  води до ръст в производството на родни продукти, което се отразява положително и на износа, обясни д-р Димитров.
 
От 2009 г. насам  земеделската и хранителната промишленост имат положително външнотърговско салдо, което постоянно нараства.  През миналата година износът на храни и земеделски продукти от България превишава с 1,2 млрд. евро вноса.
 
75% от всички изнесени храни са се отправили към пазарите на страните от Европейския съюз. Това е най-скъпият пазар, но и най-претенциозният, което показва, че българските храни са качествени, каза още зам.-министър Димитров. По думите му държавата се стреми да работи в тясно сътрудничество с бизнеса. Той подчерта, че българските производители на храни са успели да спечелят доверието на потребителите.