Всички документи по случая с „Напоителни системи“ съм ги изпратил директно на министъра на вътрешните работи и той ще прецени дали ще бъдат дадени на прокуратурата. Това заяви служебният министър Христо Бозуков пред Дарик.

Проф. Христо Бозуков: Назначаването на Снежина Динева беше грешка

По негови думи след освобождаването на Снежина Динева от поста й на изпълнителен директор на дружеството и назначаването на новия Съвет на директорите са започнали големите проблеми.

„Снежина Динева започна да контактува с подопечните си директори на клонове и да им нарежда да не превеждат пари към централно управление, за да нямат средства, с които да се плащат ДДС, заплати, отчисления към контрагенти. Това създаде известно напрежение и Съветът на директорите взе решение да помоли за запориране на средствата на „Напоителни системи“, обясни ресорният министър.

От една страна, някои от директорите на клонове на дружеството направили разплащане към фирми, с които нямат приемо-предавателен протокол за извършена дейност. Друго тяхно нарушение е, че не са уведомили за тези транзакции новоназначения Съвет на директорите, както е по закон.

От друга страна, тези директори на клонове не са превеждали средства към централното управление на „Напоителни системи“, за да се блокира дейността на дружеството. По думите на Бозуков целта на Снежина Динева е била сметките да бъдат запорирани от външни контрагенти. А ако това се случи, когато се изплатят исковете, само тогава може да започне разблокиране на средствата. 

„Затова ние я изпреварихме, за да блокираме средствата и за да не могат директорите на клонове да изпразнят касите. Направихме нужното, за да могат „Напоителни системи“ да се разплащат с тези контрагенти и да няма такива искове“, коментира Христо Бозуков.

Той определи случващото се като „капан“ и е убеден, че Снежина Динева ще си поеме отговорността за това.