Заловени са трима измамници, които се опитвали да източват евросредства, чрез фалшиви декларации за обработваеми площи, става ясно от съобщение на Окръжна прокуратура Варна.

Двама обвинени по хитра схема за източване на субсидии

Прокуратурата е внесла обвинителния акт за опит за неправомерно получаване на средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието срещу трима души - на 42 години, на 45 години и на 46 години.

“Обвиняемите са съответно собственик и управител, респективно пълномощници на еднолично дружество с ограничена отговорност с предмет на дейност производство, реализация, търговия със селскостопанска продукция и цветя; внос, износ на земеделски продукти; покупко-продажба на земеделска земя, арендоване, наемане, отдаване, преотдаване и пренаемане на земеделска земя, животновъдство, растениевъдство и др.”, уточняват от прокуратурата.

За извършеното деяние се предвижда лишаване от свобода от една до шест години и  глоба от две хиляди до десет хиляди лева.

Измамниците действали през 2010-а година, когато от 18 март - 8 юни подали множество заявления за входяща регистрация, включително и окончателно, за подпомагане. В тях представили неверни сведения за това, че използват конкретно индивидуални обработваеми парцели в землищата на различни общини на територията на цялата страна.

Единият от обвиняемите декларирал, че обработва 154.67 хектара, вторият - 97.59 хектара , а третият - 56.71 хектара", обясняват от прокуратурата. 

Заявленията трябвало да дадат основание търговско дружество да получи неправомерно средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Поради дублиране на декларираните площи със заявления на други земеделски производители, които в действителност обработвали тези имоти, субсидии на измамниците не са отпуснати, добавят от държавното обвинение.