Липа, дива череша и акация са част от общо 1000 дръвчета, залесени през последните две седмици в община Генерал Тошево. Медоносните фиданки ще са в полза на пчеларите от региона. Залесителната кампания е част от инициативата „Гората.бг“, уточняват от кметството на добруджанската община.

Обсъждат интервенция за залесяване на земеделски земи

Акцията приключи в самия град Генерал Тошево, когато по алеи, паркове, тротоари и градинки бяха засадени още 600 дръвчета. В инициатива се включиха и граждани, които с предварителна заявка получиха фиданки за междублоковите пространства, алеите и домовете си. Част от дръвчетата бяха разпределени за учебните заведения на територията на общината. 

Дръвчетата са от сертифицирани разсадници, с гарантиран произход. Освен медоносни видове бяха засадени още бреза, зимен дъб, червен дъб, конски кестен, обикновен бук. Общият брой на дръвчетата, разпределени през цялата кампания в страната, надхвърля 150 000. 

Това е трета подобна инициатива през последните три години. При предишните две акции в град Генерал Тошево бяха засадени 1660 фиданки, сред които задължително присъстваха медоносни дръвчета.

От горското уточняват, че най-масово използваните видове при залесяване на полезащитни горски пояси са акация, липа, гледичия. Тези дървесни видове дават разнообразие в пашата на пчелите не само при случаи на пропаднала реколта от медоносните полски култури, но и при добива на различни видове мед. Това е причина много от пчеларите да се насочват към подвижно пчеларство.