Плевен е на път да се лиши и от Института по лозарство и винарство. Засега официално решение няма, но вече са в ход процедурите за преминаване на плевенския институт към Изпълнителната агенция по лозата и виното. Причината, която се изтъква е оптимизиране на разходите в условия на криза. Куриозното в случая е, че разпореждането за "допълнителна оптимизация на разходите и увеличаване на приходите в системата на Министерството на земеделието и храните" е получено в Селскостопанската академия на 9 юни.

Разпореждането е изпратено до председателя на академията проф. Светла Бъчварова и до директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното и им е "вменено" в срок до 11 юни да представят в МЗХ "проект на нормативен акт за изменение на нормативни актове, отразяващ промените в структурата и намалението на числеността в Селскостопанската академия със 120 щатни бройки", както и "проект на нормативен акт, който да отразява необходимите промени на всички нормативни актове, регламентиращи структурата и функциите на Института по лозарство и винарство с преминаването му към Изпълнителната агенция по лозата и виното".

И ако на шефа на агенцията е разпоредено да "уреди" ликвидирането на плевенския институт, то в самия институт официално никой не е уведомен. Екипът на института реагира остро на предлаганото механично обединение, което ще има негативни последици за изследователската работа и бъдещото развитие на научната организация. Позицията на ИЛВ е изразена в становище, изпратено до премиера на България, до председателя на Народното събрание, до председателя на комисията по земеделие към Народното събрание, до министъра на земеделието и храните, както и до председателя на Селскостопанската академия.
До момента никой не си е направил труда да отговори на писмото. С проблема са запознати и народните представители на Плевен, проведени са срещи с областния управител и кмета на града.

"Смятаме за нецелесъобразно преминаването на ИЛВ - Плевен към ИАЛВ - София поради кардинални различия в организацията и дейността на двете структурни единици. Обединяването на ИЛВ - Плевен и ИАЛВ би се отразило крайно негативно върху научно изследователската работа на института и ние настояваме Институтът по лозарство и винарство - Плевен да остане в системата на Селскостопанска академия. Като настоящи научни работници, наш дълг е да съхраним 108 годишната история на института и да я предадем на бъдещите поколения така както са я изградили нашите предшественици", се казва в становището.
Научните работници се надяват обществеността на Плевен да ги подкрепи в отстояването на правото да съществуват като част от Стопанската академия.

Научните работници изтъкват, че няма обединяващи елементи в целите, задачите и функциите на Института по лозарство и винарство и на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Основната дейност на института е научно-изследователска, а на агенцията - контролна. Освен това изграждането на научните кадри в ИЛВ - Плевен е съобразно Закона за развитие на академичния състав в България и е под научно-методичното ръководство на Селскостопанска академия. Възниква въпросът институтът като научна организация с основна дейност научно-изследователска работа как ще организира в бъдеще разработването на научните проекти и отчитането на резултатите от изследователската работа, като се има предвид, че агенцията няма опит и компетентност в ръководството на научни звена.

Научните работници дават за пример ситуацията в страните с традиционно лозарство като Франция и Италия, където научните организации в областта на земеделието са обединени в научен център, който е координатор на дейността им. У нас на същия принцип са обединени научните звена в Селскостопанска академия, припомня директорът на плевенския институт доц. д-р Виолета Димитрова. "Като приемници на 108-годишна история на ИЛВ - Плевен ние смятаме, че подобно "преминаване" е неразумно, защото всъщност един наложил се и доказал в своята 10-годишна история институт с богати традиции и понастоящем ръководещ и координиращ изследователската работа в областта на лозарството и винарството ще "премине" към една новосформирана административна структура", казва още доц. Димитрова. Целият екип на института е категоричен, че ще се бори до последно да запазят онова, което са поели от предшествениците си, които са се борили 108 години. "Неведнъж към института е имало посегателства, неведнъж е имало силен натиск и са правени опити за разпокъсване на целостта на института. Въпреки всичко това Институтът по лозарство и винарство е успявал досега в борбата за съществуването си", споделят научните работници.