Проект на законови промени, внесени в края на миналата седмица от проф.Светла Бъчварова, Председател на Парламентарната комисия по земеделие, защитават родните фермери при сделки със земеделска земя. Според поправките, покупката на земеделска земя не може да става на случаен принцип и неконтролируемо, когато става въпрос за чужди фирми и частни лица.

 

Предложените промени бяха приветствани от земеделците, тъй като ограничават безконтролното навлизане на чужди и неясни капитали в земеделието, които поставят под риск устойчивото развитие на селските райони.

 

Законодателните промени не могат да бъдат тълкувани като някакъв тип ограничаване на пазара на земеделска земя, а по-скоро като защитен механизъм за родните земеделци, срещу случайни инвеститори с неясни капитали и бизнес цели. Съгласно предложените промени, чуждите инвеститори могат да купуват земеделска земя, ако отговарят на критерия за уседналост, който е едва 3 години.

 

През последните години у нас се забелязва засилен инвеститорски интерес от страна на чужди фирми в земеделието. Кратката практика обаче показа, че в повечето от случаите чуждите инвеститори ( идващи от други сектори на икономиката ) или бързо се оттеглят или "инвестират" с користни цели, а именно превъртане на значителни обороти капитали, усвояване на субсидии и др., което по никакъв начин не допринася за развитието на икономиката, особенно в селските райони. Запазването на земеделските земи като основен инструмент за доходи на населението в селата у нас е фундаментът на аграрната политика на България. Само за 4 години в българското земеделие влязоха и толкова експресно излязоха редица неясни фирми от Западна Европа, Близкия изток, Китай, дори Корея. Нито създадоха устойчиви бизнес модели, нито намалиха безработицата в селата. Просто експериментираха. В този случай изискването за 3 години пазарно присъствие в България е най-малкото, което Държавата трябва да изиска.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!