В рамките на проведена среща днес в Бургас между лозари и винопроизводители с Изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното - Красимир Коев, стана ясно, че в новия законопроект за виното и спиртните напитки се внася прилагането на евродирективата за забрана засаждането на нови лозя, освен в случаите на изкореняване и при засаждане с права от националния резерв. При нарушение на забраната лозята следва да бъдат изкоренени. Това е евродиректива и трябва да се съобразим изцяло с нея”, обясни Коев.

 

Неизпълнението на задължението за изкореняването следва да води до налагане на имуществена санкция в размер на 12 хил. евро на хектар, допълни той. „Продуктите от лозаро-винарския сектор следва да се произвеждат в съответствие с определени правила относно аналогичните практики и ограничения, които да гарантират, че се отговаря на интересите, свързани с общественото здраве и на очакванията на потребителите по отношение на качеството и производствените методи. С новия законопроект се въвеждат и нови категории лозаро-винарски продукти. Това са вината със защитено наименование за произход, защитено биографско указание и сортови вина.

 

С етикирането на вината трябва да извършва като се отчитат интересите на потребителите и производителите. За защита на тези общи интереси обозначаването на сорта и годината на реколтата ще става единствено и само след сертифицирането на вината. В законопроекта са направени и редица други облекчения”, посочи още изп. директор на ИАЛВ. Засилват се мерките срещу производството на фалшиви и опасни за здравето продукти. „Предвиден е специален режим, по който тези стоки ще се унищожават. По предложение на браншовите организации се засилва контролните функции на Агенцията по лозата и виното по контрол на гроздето, производството на вино и търговията на тези продукти и в заведенията за обществено хранене и по магазините ще се извършват единствено и само от служители на ИАЛВ.

 

Предвидените санкции в административно-наказателните разпоредби са съобразени изцяло с възможностите на производителите за постигане на превенция, подобряване на събираемостта и защита на потребителите. Глобите, които те като нива не са пипани”, каза още Коев. „Целта на промените е след вкарване на тези нови текстове в закона, е да се повиши конкурентноспособността на винопроизводителите, създаване на лозаро-винарски режим, базиран на ясни, прости и ефективни правила, осигуряващи равновесие между търсенето и предлагането, както и възстановяване на старите и създаването на нови пазари на българските вина”, категоричен бе Коев.