До момента текстовете на Закона за Селскостопанска академия (ССА) са обсъдени на заседание на парламентарната комисия по земеделие и проектът за Закон е внесен в Народното събрание. „Този закон е много важен, той е необходим. Вероятно ще бъдат направени допълнителни промени в него преди да влезе за окончателно обсъждане в НС, но съм категоричен, че законът е жизненоважен за Селскостопанска академия“, заяви за Фермер.БГ министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

 

Той беше категоричен, че ако това Народно събрание не успее да приеме Закона за ССА, този закон трябва да един от първите, които да приеме следващото НС. „Само законът ще даде възможност на Селскостопанска академия да работи като самостоятелна структура, която да бъде наистина полезна за българските земеделски производители“, допълни Греков.

 

Ще припомним, че според проектозакона, Селскостопанска академия става самостоятелна структура второстепенен разпоредител към МЗХ. Според министър Греков тази промяна ще даде възможност на мениджърите на научните институти от състава на ССА да планират приходите и разходите си така, че институти да развиват добър бизнес – и като производство, и като наука. Проблемите на ССА към момента са сериозни, по информация на ръководството на академията.

 

Председателят на ССА доц. Христо Бозуков заяви преди месец пред репортер на Фермер. БГ, че ако академията не бъде допълнително финансирана, след септември институтите спират работа и се очаква сериозно напрежение в системата, защото няма да има пари нито за издръжка на институти, нито за заплати на работещите научни работници.

 

„Още през февруари повдигнах този въпрос като казах, че трябва да се направи оптимизация не само от гледна точка на приходи и разходи на институтите, но и да се предприемат в спешен порядък законови промени. Помните, че първоначално казаното от мен беше прието като заплаха. Това, обаче, са реалностите. Затова е необходимо да се направи промяната и да бъде приет Закона за Селскостопанска академия“, коментира министър Димитър Греков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!