Парламентарната комисия по земеделие отложи второто четене на Закона за маслодайната роза. До това предложение на нейния председател Мария Белова се стигна, след като възникнаха спорове по някои текстове от него, съобщава Агенция „Фокус“.

Правилата при розобера – кой ще контролира?

Следващата стъпка е свикване на работна група, в която да се включат депутати от всички партии и експерти от ресорното министерство. Идеята е да се изчистят спорните въпроси и отново да се разгледа Законът. По думите на Белова това се прави в интерес на бранша, чийто представители също присъстваха на заседанието на Комисията вчера.

Комисията по земеделие: „Достатъчно много се отлагаше този законопроект. Така или иначе предходният сезон е изтърван. По-добре да не бързаме, а да приемем работещи текстове.“

Първо четене на Закона за маслодайната роза мина на 25 април тази година. Няколко месеца проектозаконът беше във фаза на преработки между първо и второ четене. 

В работната група към земеделското министерство участваха и представители на бранша, сред които и част от ръководството на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ). Ето какво коментира в началото на седмицата нейният председател Христо Николов за Агри.БГ.

„Сега нещата са доста различни от първоначално предложения вариант. В текстовете, които в момента присъстват в проекта на закона, ясно личат професионализмът и желанието на розопроизводителите и преработвателите – хората, които са от бранша и познават проблемите и спецификите на работа“, коментира розопроизводителят, малко преди законопроектът да бъде предложен за второ четене. 

Розопроизводител: „Сегашният вариант на Закона е написан професионално и в полза на реалните производители и преработватели. И в него има повече практика отколкото политика.“

Явно не така обаче мислят в Парламента и проектозаконът отново е поставен на изчакване.