Промени в Закона за защита на растенията въвеждат ограничения на въздушното пръскане на земеделските култури, обяви  Силвия Василева, началник отдел в дирекция “Животновъдство” в Министерството на земеделието и храните по повод искането на пчелари да се ограничи пръскането заради високата смъртност при пчелите. 
[news]

Със Закона се въвежда абсолютна забрана за въздушно пръскане, като изключение ще се прави само за случаите, при които липсват други възможности за опазване на растенията. Но дори и при нея преди да се проведе мероприятието по пръскане, земеделските стопани ще бъдат уведомявани предварително за час, дата, място, както и за препарата, който ще се използва, обясни Василева. 
 
Промените, които се въвеждат със Закона предстои да бъдат разписани и в Наредбата за нейното прилагане. 
 
Фермер.БГ припомня, че от Федерацията на пчеларите протестират днес пред МЗХ като едно от исканията им е ограничаване на дневното пръскане на земеделски култури от 9.00 часа сутринта до 7.00 часа вечерта. 
 
„Ние сме отворени към предложенията на протестиращите и ако имат някакви конкретни предложения в тази връзка, нека да ни ги представят. Те ще се разгледат по време на заседанието на работната група по Наредбата”, допълни Силвия Василева от Земеделскотоминистерство. 

Едва десетина души се събраха на протеста пред МЗХ днес.
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!