Предстои да се проведе поредна среща на Работната група за промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Тя ще се състои в Министерство на икономиката днес, 1 август, съобщи Костадин Костадинов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Земеделци, регистрите за горивата влизат в сила на 26 юли


„Ще се разгледа проектът за промяна на закона, представен от министъра на икономиката Караниколов, в който земеделските производители ще бъдат извадени от обхвата на този нормативен акт. Очакваме след това законопроектът да бъде внесен в Министерски съвет, после има едномесечен срок за публично обсъждане и наесен да влезе в Парламента за гласуване”, уточни браншовикът. 


„Изминаха вече 3 години, през които говорим и работим за промени в Закона за горивата. Имаше няколко варианта, имаше неясноти. Вече стана ясно, че по отношение на горивата, земеделските производители са крайни потребители. Ние не сме търговци и нямаме място в този закон”, подчерта още Костадин Костадинов. 


Новите разпоредби в нормативния акт трябваше да влязат в сила от 1 юли, а наредбата за национален регистър да бъде приета до днес, 1 август. Исканията за промени, отнасящи се до земеделските стопани, обаче останаха.

 

„Тази работната група показа как работи целият бранш на зърнопроизводителите, какво може и как да го постигне. Стана ясно, че ние наистина не търгуваме, а ползваме горива”, допълни Костадинов.