Законът за възстановяване на природата, една от най-важните и оспорвани екологични политики на Европейския съюз (ЕС), беше одобрен от страните членки. 


България потвърди вече изказаната подкрепа и гласува "за" приемането на Европейския закон за възстановяване на природата. Това стана ясно по време на среща на екоминистрите в Люксембург, предаде dir.bg. 

Законът за възстановяване на природата има за цел, наред с други неща, да намали или спре употребата на пестициди и химически торове. Той е сред най-важните екологични политики на ЕС, като изисква от държавите членки да въведат мерки за възстановяване на природата на 20% от своята земна и морска територия до 2030 г.

Това е първият екологичен закон, който е приет след изборите за Европейския парламент този месец. Това стана едва след като министърът на околната среда на Австрия, екологът Леоноре Гевеслер, се противопостави на своите консервативни коалиционни партньори и осигури достатъчна подкрепа за неговото приемане. 

Междувременно канцлерът Карл Нехамер твърди, че австрийският министър на климата – Леоноре Гевеслер, не е бил „упълномощен“ да гласува регламента за възстановяване на природата. А говорителката на канцлера обяви, че „Австрия ще подаде иск за анулиране в Съда на ЕС“. 

Въпреки че мнозинството от държавите гласуваха в подкрепа на закона, необходимият кворум – което означава 65% от жителите на ЕС – можеше да бъде постигнат само благодарение на гласа на Австрия. 

Страните от ЕС и Европейският парламент договориха сделка по закона миналата година, но той беше обект на критики от някои правителства през последните месеци на фона на протестите на фермери, ядосани на тежките разпоредби на ЕС. 

Смяташе се, че Законът за възстановяване на природата е "проблематичен" и трябва да бъде преразгледан след европейските избори през юни. В сегашния му вид документът срещна доста нежелание от страна на някои държави от ЕС, а фермерите го бяха включили в списъка от промени, с които не са съгласни по време на протестите си. 

В крайна сметка Финландия, Унгария, Италия, Холандия, Полша и Швеция гласуваха против закона в понеделник, а Белгия се въздържа. 

Някои страни, включително Холандия, изразиха загриженост, че политиката може да забави разширяването на вятърните паркове и друга икономическа дейност, докато Полша заяви, че политиката не съдържа план за финансиране на опазването на природата.