Нов закон гласуван от Народното събрание въвежда 100лв./дка. глоби за земеделска земя или гори ако са собственост на чужденци или компании с чуждестранно участие извън ЕС. Според новия закон глобата може да бъде освен това налагана многократно. Промените ще засегнат основно публичните дружества и борсовата търговия със земеделска земя, отчитат експерти в бранша. Новите текстове означават, че най-големият публичен фонд за земеделска земя ще трябва през май да плати първа глоба от 22 млн. лв., а три месеца по-късно (след като отново има един "недопустим" акционер) ще дължи нови 66 млн. лв., съобщава Capital.bg.

 

На заседанието си в сряда парламентът прие окончателно, че при неспазване на принципа за уседналост (както е наречено изискването да си българско дружество или такова от ЕС) ще се налага глоба от 100 лв. за всеки притежаван неправомерно декар земя, а при повторно нарушение- тя расте до 300 лв. за декар. Тя може да бъде налагана всяко тримесечие, докато е факт нарушението. Ден по-рано текстовете бяха подкрепени и от всички партии в парламентарната земеделска комисия. По време на гласуванията в комисия глобите за неспазване на изискванията бе предложено да се прилагат от 1 октомври, когато започва новата стопанска година. При вота в пленарна зала в сряда обаче заложеният срок бе 1 май.

 

С приетия преди около година закон парламентът забрани земеделската земя да се купува от физически и юридически лица, които не са пребивавали или развивали дейност в България в последните пет години, както и дружества с акции на приносител и такива, които са регистрирани в офшорни зони. В гласуваните тогава промени обаче нямаше предвидени санкции при неспазване на изискванията, а предложените впоследствие от БСП идеи за глоби така и не се гласуваха. Такива предложения обаче намериха място в закона сега. Между двете четения на промени в закона за собствеността на земеделските земи депутатите от левицата Светла Бъчварова и от ГЕРБ Цвета Караянчева са предложили сходни текстове за санкции. Депутатите от всички партии ги подкрепят.

 

Интересно е, че в закона няма разписан орган, който да налага санкцията. Според председателя на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов (РБ) такива текстове ще бъдат заложени в правилника за прилагане на закона, който предстои да се измени. Идеята е глобите да бъдат налагани или от областния управител, или от областната служба по земеделие.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!