Кампанията за сделки „на зелено” при зърното от реколта 2013  се движи твърде вяло и на много ниски обороти, в сравнение с предходни години, сочи справка на Фермер.БГ

 

Окуражени от резкия скок на редица култури, който последва пагубните суши в САЩ и Русия миналата година, голяма част от фермерите се готвят за нов възходящ тренд. И доскоро се въздържаха да продават. Подобно на баснята за чаплата и щъркела обаче, днес от сделките бягат купувачите.


В последния си преглед на зърнените пазари, публикуван през февруари например, анализаторите на Института за пазарна икономика коментират, че продавачите вероятно са изпуснали най-изгодния момент да пласират продукцията си. Те добавят, че на пазара се наблюдават драстични разлики между цените „купува” и офертите „продава”.


Пшеница се търси на цени около 430 лв. /тон, царевица - на 410 лв. /тон и маслодаен слънчоглед – на 860 лв./тон без ДДС.

 

Разликата с офертите „продава” се движи около 16-17%, и съответно - сделки почти липсват.

 

[news]


Пазарни участници добавят още, че търсенето на царевица е особено унило поради затишието на износа, последвало шума около  евентуалното съдържание на афлатоксини, които бяха открити във фуражи от България и Румъния, пласирани в хляди германски и холандски ферми. Проблемът постави нащрек чуждестранните купувачи, като накърни доверието в безопасността на българската зърнена продукция, редом с тази на Румъния и Сърбия.


Разбира се, трудно е да се каже кой ще спечели от настоящия пазарен импас, тъй като да се предвиди какви ще са цените за реколта 2013 г. към датата на прибирането й е доста рискова задача. Като цяло обаче, световните анализатори са мечо настроени – с уговорката, че имаха негативни прогнози за цените и в началото на миналата година, за да се окажат в последствие в дълбока грешка.

 

Американското министерство на земеделието предвижда за зърнената реколта 2013, цени на царевицата от $4.80 за бушел, на соята – от $10.50 и на пшеницата – от $7, според последния доклад, публикуван в края на февруари. Тези цени са съответно с $2.60, $3.80 и $0.90 под нивата им за преходната година.


В същото време, очакванията за пшеницата на основните инвестиционни банки се различават драматично. Според Rabobank, пшеницата ще струва средно $7.8 на бушел през 2013 г., според Commerzbank – $8, от Société Générale очакват $8.39, от Goldman Sachs - $7.80, a от Morgan Stanley - $7.30. Съответните прогнози за царевицата са $6.80, $6.80, $6.93, $6.50 и $5.90, сочат данни на Agrimoney.com.


И така, докато фючърсите на пшеницата бяха сред фаворитите през 2012 г., със скок на цените от над 20% за периода октомври 2011 – октомври 2012 г., през тази година се очаква понижение от между 11 и 23%.


От Société Générale предвиждат продължаващо поевтиняване и през 2014 г., а от Commerzbank подчертават, че след високите цени от 2012 г. площите, засети с културата нарастват с 2% на глобално равнище тази година, което може да натисне котировките надолу.

 

Що се отнася до България, в началото на март излезе предварителния доклад на главна дирекция „Земеделие и поземлени отношения” към МЗХ, според който при пшеницата можем да очакваме прогнозен преходен остатък, или свободни количества към 30.06.2013 г., от 681 294 тона.

 

При царевицата, това количество възлиза на 594 230 тона към 31.08.2013 г., и единствено при ечемика съществува известна опасноат за нарушаване на баланса, като свободните количества се оценяват на 5 170 тона.


Производителите на царевица може да пострадат и от особено негативните очаквания за цените на глобално равнище. От USDA са особено песимистично настроени, и предвиждат запасите преди реколта 2014 г. да достигнат рекордното от 2006 г. насам ниво от 1.795 млрд. бушела, далеч над 17 годишният минимум от 632 млн., постигнат тази година.


Така фючърсите, които вече загубиха около 7% от стойността си от септември насам, може да се стопят с около една трета спрямо средното си ниво за 2012 г., и да възлязат на едва $4.80 за бушел.

При ориза, световната продукция се очаква да остане почти без промяна,  като разочароващите добиви в Азия и особено в Индия ще бъдат наваксани от други части на света като Бангладеш и Боливия. В същото време, потреблението се очаква да нарасне с 2%. В България, наличността на оризова арпа е 36 465 тона.


При слънчогледа, свободните количества в края на август 2013 г. се оценяват на 533 099 тона, констатира Министерство на земеделието и храните. На глобално равнище, от националната браншова организация на САЩ коментират, че поевтиняването на фючърсите за тази култура се дължи най-вече на очакванията за рекордно силна реколта в Южна Америка.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!