Освен преките загуби, които понесоха животновъдите, чиито стада бяха засегнати от Син език през 2014 година като смърт на животните и зауба на пазари, и до днес те продължават да са жертва на косвените загуби от болестта. Овце, преболедували от болестта Син език, абортират във ферми от различни региони.
 
В момента наблюдаваме в Русенска област ферма с 230 животни – 58 от тях са абортирали, съобщи за Фермер.БГ председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. По думите му информация за абортирали животни има още във Варненско, Ямболско, Хасковско и Сливенско.
 
Загубата на приплоди не е единствената негативна последица за фермерите. Млечността на преболедувалите овце е по-ниска с 13 до 30% спрямо други години, уточни Чилингиров и допълни, че при някои животни се наблюдава опадване на вълната.
 
До средата на месец април трябва да сме готови с ваксинацията срещу болестта Син език, категорични са от Овцевъдната асоциация, защото със затоплянето на времето започват да излизат и комарите, които пренасят заразата.
 
В същото време заради административни неуредици, ваксината за Син език все още не е поръчана. Очаква се до края на януари да стане ясно дали ще се стигне до вариант „пряко договаряне“ с фирма-вносител на ваксината срещу Син език заради забавената обществена поръчка и изклчително накъсяващите срокове за поръчко, производство, доставка и стартиране на ваксинацията на животните. 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!