България подкрепя целите на Зеления пакт и произтичащите от него стратегически документи, но в краткосрочен и средносрочен план те следва да бъдат внимателно преосмислени през призмата на гарантирането на достатъчно храни на достъпни цени за всички граждани на ЕС“, заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство в Люксембург, съобщават от прессофиса на агроминистерството.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Министър Иванов изрази подкрепа за общия документ на 13 държави членки, представен от Хърватия, за  извънредна мярка за подкрепа по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Комисар Януш Войчеховски изтъкна, че ще подходи много сериозно към това искане и ще представи предложението на Колежа на комисарите. 

На заседанието министър Иванов напомни за документа, подкрепен от значителен брой държави членки, за засилване на производствения потенциал на Европа по отношение на растителния протеин в съответствие с целите на Европейския зелен пакт и като стъпка към осигуряване на по-голям европейски продоволствен суверенитет в областта на растителните протеини.

По думите му в началния етап на прилагането на Стратегическия план по ОСП приоритизиране на инвестиции, които намаляват зависимостта от газ, гориво и суровини като пестициди и торове, инвестиции в прецизно земеделие, намаляване на зависимостта от синтетични минерални торове и подкрепа за въглеродно земеделие, трудно би било съвместимо със запазването на конкурентоспособността и по-добри доходи за фермерите.

България приветства също Съобщението на Комисията и изразената солидарност към Украйна за предоставяне на продоволствена помощ, хуманитарна помощ и подкрепа на нейния селскостопански и рибен сектор.

„Подкрепяме инициативата на Европейската комисия (ЕК) да се въведат мерки за минимизиране на рисковете от недостиг на хранителни продукти поради нарушаване на функционирането на международните и европейските снабдителни вериги и системните рискове във връзка с кризата с Украйна. От голямо значение е координирането на необходимите мерки от страна на държавите членки с оглед подобряване на търговските потоци и доставянето на стоки и храни“, допълни министър Иванов. 

Той изтъкна, че към момента в повечето сектори разходите за суровини са нараснали до непоносими равнища и за продуктите не може да се осигури обичайният пазар, а действителните загуби се компенсират само частично с предложените мерки.

Смятаме, че разходите и наличността на минерални торове трябва да продължат да бъдат приоритет до прехода към използване на устойчиви видове тор или методи за наторяване. Необходимо е да се положат всички усилия за контрол и мониторинг на цените и доставките на торове за земеделските стопани с оглед защита на производството и задоволяване на търсенето в Европейския съюз", каза още Иван Иванов.