На фона на изключително динамичната политическа обстановка у нас след изборите за Европарламент се заговори усилено за предстояща експресна смяна на Изпълнителния Директор на Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ)  Мирослав Николов, който е от квотата на БСП. Очаква се в понеделник (9-и Юни) да бъде свикан Управителен съвет на ДФЗ, на който да бъде взето решението.

 

Това може да се случи без санкция от страна на Премиера Пламен Орешарски, който назначава Изпълнителния Директор на ДФЗ, защото е позволено от Закона за подпомагане на земеделските производители. Нагласите са на мястото на Николов да застане зам.-шефът на фонда Николай Дачев, който е от квотата на ДПС, като и.д. изпълнителен директор, за което отново не е необходима санкция на премиера.

 

Решението, за което трябва две-трети мнозинство от присъстващите, ще се вземе в момент, в който част от членовете на Управителния съвет от БСП отсъстват, съобщава в своя публикация в.Труд. Управата на фонда е от 11 човека, но досега регионалното министерство не е излъчило свой представител. В понеделник ще отсъства зам.-министърът на икономиката Красин Димитров, който е в Китай. Под въпрос е и зам.-министърът на земеделието Явор Гечев (БСП), който е на сватбено пътешествие в Гърция. Така от общо 8 човека се очаква поне 5 гласа "за" отстраняването да дойдат от квотата на ДПС или близки до тях - аграрният министър Димитър Греков и заместниците му Валентина Маринова и Бюрхан Абазов, началника на кабинета му Кънчо Кънчев.

 

Зам.-министърът на труда Росица Янкова досега подкрепяла зам.-министрите на ДПС, твърдят източниците. Не е ясна позицията на финансовия зам.-министър Людмила Елкова. Очертава се "против" да гласуват само зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев и самият шеф на ДФЗ Мирослав Николов.