Късите вериги на доставка са добри за осигуряване на справедливи цени за продукцията на малките фермери. В големия бизнес обаче успехът идва с дългите вериги.

Поскъпване на пшеницата след два месеца спад

Потвърждение за това са финансовите резултати на някои от силните компании в зърнения бранш. Със стабилно присъствие на пазара и добри печалби може да се похвалят фирмите с богат бизнес портфейл, в който силно са застъпени логистиката, търговията, услугите.

Начело по печалба в късата листа, изготвена от Агри.БГ въз основа на финансовите отчети за миналата година, излиза „Олива“ с близо 17 млн. лв. положителен резултат.

Компанията се опира на десетилетни традиции в преработката на маслодайни култури, главно слънчоглед и рапица. Наред с растителните масла тя предлага и подходящи фуражни продукти за българското животновъдство. Фирмата отчита 560 млн. лв. приходи за миналата година.

В класацията ни по-голям е оборотът само на „Каргил България“ - местното дружество на световноизвестната американска компания „Каргил“ за търговия със зърно и маслодайни семена.

Приходите на фирмата у нас за миналата година са над 617 млн. лв., а печалбата надхвърля 4 млн. лв., като заема трета позиция по този показател. Компанията е у нас от 2006 г., а през 2014 г. отвори Център за споделени бизнес услуги в София. Служителите й в страната са над 1000 човека.

„В него централизирано се обслужват бизнесите на „Каргил“ в Европа, Средния изток и Африка, като им се предоставят услуги с добавена стойност в сферата на финансите, транспорта и логистиката, стратегическото снабдяване и доставки, както и управлението на човешки ресурси“, обясняват от компанията.

Престижната втора позиция по печалба заема „Аякс-1“ с резултат от 15 млн. лв. Групата „Аякс“ развива фуражопроизводство, свиневъдство и месопреработка, като притежава и два фуражни завода.

Друга фирма с отлично представяне в класацията - „Тракийски фураж“, също е част от групата. Нейната печалба за миналата година е 796 хил. лв.

Големи обороти и стабилен ръст на печалбата се наблюдават при „Меджик Флейм“ - международен доставчик на белени слънчогледови ядки, слънчогледов чипс и брикети от слънчогледова люспа. През миналата година приходите на компанията са били близо 85 млн. лв., а печалбата е 3,614 млн. лв.

Във водещата петица влиза и търговецът „Корн Трейд“, част от „Агрия Груп Холдинг“. За миналата година дружеството има приходи за над 142 млн. лв. и 3,614 млн. лв. положителен финансов резултат.

Бърз растеж се наблюдава при създадения едва през 2014 г. търговец „Топаз Трейд“. Компанията се е специализирала в продажби на едро на зърнени култури - царевица, слънчоглед, пшеница, бобови. За миналата година нейните приходи са близо 170 млн. лв., а печалбата й е 1,461 млн. лв.

Компанията „Дефко“ е добре известна на зърнопроизводителите като голям търговец на едро на зърнени култури - пшеница, царевица, ечемик, рапица и слънчоглед.

Няколко години дялово участие в дружеството имаше швейцарската „Гленкор“ чрез регистрираната в Холандия „Ренаиско“ (Renaisco B.V.).

Сега „Дефко“ е еднолична собственост на Пламен Петров Борисов. Негова е и „Дефко Зърнобаза“. Общо приходите на двете фирми за миналата година са над 46 млн. лв., а годишната печалба нараства устойчиво до 721 хил. лв.

Съвременните складови бази, добре позиционираните логистични центрове и силните международни контакти осигуряват на компаниите в този сегмент на зърнения бизнес респектиращ ръст на печалбите.

Само за година сборната печалба на десетте фирми в класацията ни се е повишила повече от два пъти – от близо 20 млн. лв. през 2017 г. на 47,6 млн. лв. за миналата година.