Биолози от университета „Йоханес Гутенберг“, Германия, изследват социалното поведение на пчелите, като се опитват да изяснят как те общува една с друга, при какви условия се променя поведението им, каква е способността им да учат и кои са факторите, които определят благополучието на пчелните семейства, съобщава FAZ.

Спасяването на пчелите събра хиляди подписи

Сред експертите в света има около 20 000 вида пчели, като само около 1000 от тях живеят на семейства.

Повечето пчели са самотници, твърди Кристоф Грютер и с тези думи руши стереотипите. Пчeлите, които живеят в семейства, са изключително общителни и разговорливи насекоми. Те имат най-сложното и загадъчно социално поведение сред неприматите.

Преди няколко години изследователи от университета Вюрцбург, Германия, а също така от Австралия и Китай, установиха, че пчелите могат да учат, така да се каже, „чужди езици“: азиатските пчели само за няколко седмици са способни да разгадаят танца на европейските си роднини.

Макар пчелата да е най-изучаваното социално насекомо, все още има много да се учи за поведението им.

Например така нареченият поклащащ танц на пчелите е сложен и особен вид комуникация между медоносните пчели. Той е наречен така, тъй като изпълнявайки го, пчелата поклаща корема си ту наляво, ту надясно. Фигурата на този танц напомня осмица. Обичайно той се изпълнява от пчела-разузнавач. Тя съобщава на останалите къде е намерила достоен източник на прашец и нектар.

Пчелата-разузнавач танцува около четири часа, като главата й сочи в определена посока, казва Грютер и допълва: „Всяка секунда носи информация.“

Ако пчелата-разузнавач поклаща корема си приблизително 15 пъти в секунда, то предстои да се лети около 750 метра. Поклащането в двусекунден танц казва „цъфтящо поле на половин миля от кошера“.

Основният принцип на танца е откритие на Карл фон Фриш, който получава Нобелова награда за работата си в областта на поведенческите модели.

Поклащащият танц се смята за най-сложния тип комуникация при неприматите, допълва Грютер.

Учените са установили още, че някои пчели не се интересуват от поклащащия танц. Засега не се знае каква е причината за това. За да разберат, немски учени от Майнц заснемат танците с камера и изследват отделни гени, предполагайки, че в тях се крият търсените отговори.

Загадка за учените е и разделянето на пчелите на събиращи прашец и нектар.

До този момент не знаем как става това поделяне на ролите, казват учените.

На този етап науката не знае как работи в пчелното семейство „системата за поощрение“ за пчелите-разузнавачи. Предполага се, че тук роля играе веществото октопамин, което действа на мозъка на животните подобно на допамина – „хормона на удоволствието“ за човека.

За да научи нещо ново за „системата за поощрение“, Грютер и неговите колеги белязали пчелите с номера и чипове. Датчик в кошера ще регистрира, когато пчелите излизат или се връщат в кошера. По този начин може да се създадат модели на придвижването на насекомите.