Инспекцията по труда във Враца ще засили през тази година контрола в селскостопанския сектор. Проверките ще бъдат насочени основно към превенция на недекларирания труд.

Предстоящо: Засилени проверки за наемането на работници

Мярката ще засегне няколко икономически дейности, които са идентифицирани като рискови. Селското стопанство е един от проблемните сектор, смята институцията.

Фокусът е поставен върху най-проблемните моменти от трудовото законодателство, а именно спазването на разпоредбите за осигуряване на здраве и безопасност при работа.

Най-сериозните нарушения според инспекторите са свързани с възникването на трудовите правоотношения, работно време, спазване на почивките и отпуските, заплащането. С особено внимание ще се следи и разпределението на работното време в микро-, малките и средните фирми.

„С цел по-ефективна защита на живота и здравето на работещите са планирани мерки за засилен контрол върху рисковите производства и дейности, както и обекти на контрол, оказали влияние върху нивата на трудовия травматизъм за 2019 г. При проверките акцентът е върху осигуряването на безопасни условия на труд“, коментира директорът на Инспекция по труда във Враца Румен Младенов.

Традиционно сред приоритетите на Инспекцията през тази година ще бъде контролът, свързан с трудовата миграция и трудовата мобилност на работната сила.

Инспекцията ще организира и провеждането на общоевропейска кампанията, насочена към превенция на недекларирания труд. Тя се осъществява от Европейската платформа за справяне с недекларирания труд и ще се проведе във всички страни от ЕС в периода март – юни 2020 г.