Фондация Смарт Агростарт изпълнява втори проект в рамките на Оперативна програма „Добро управление“ с наименование

„Заедно за българското село: Преодоляване на предизвикателствата, свързани с необходимостта от своевременно подобряване на националното законодателство в сферата на земеделието и развитието на селските райони, чрез правилно адаптиране на нормативната база за прилагане на политиките в сектора.“

По своята същност проектът представлява втори етап от кампанията "Заедно за българското село!", осъществявана от фондацията от 2019 г. 

В първия етап от кампанията беше създадена съвкупност от анкетни проучвания по актуални теми за сектора, подлагани на обществени обсъждания, като на база събраната информация бяха отправени  предложения до отговорните институции по различни нормативни документи, приложими за селскостопанския сектор и селските райони. 

Като част от втория етап на кампанията, е предвидено да се определи в каква степен отправените препоръки в рамките на първия етап са намерили място и отражение в законодателната рамка, към която са били насочени, и до каква степен са намерили място при разработването на различните нормативни документи. 

Също така експертите от фондацията ще изготвят анализ, който да определи до каква степен тези препоръки и каква част от тях биха намерили място в секторното законодателство, приложимо за периода след 2023 г., включително като се вземат предвид и новите предизвикателства и възможности, пред които е изправен селскостопанският сектор и селските райони.

Обект на оценка в документа ще бъде  бъдещата правна рамка, която ще осигури възможност за подпомагане на сектора по линия на Европейските фондове. Основните елементи, които са обект на обследване, са Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 и Националният план за възстановяване и устойчивост и по-конкретно националното законодателство (националната правна рамка), определящо подробните правила за прилагането им в страната през следващите години.

От организацията отчитат факта, че до края на 2022 г. няма разработени проекти на национални документи за прилагане на различните форми на подкрепа, очертани в двата стратегически документа. Процесите по разработване и обсъждане на националното законодателство са предвидени да стартират в рамките на 2023 г. Поради тази причина в анализа ще бъдат представени предложения и препоръки, базирани на първият етап на кампанията, които могат да намерят своето отражение при структуриране на националното законодателство и предстоящите обществени консултации и обсъждания.

Фондация Смарт Агростарт е бенефициент по договор №BG05SFOP001-2.025-0099-С01 за финансиране на проект №BG05SFOP001-2.025-0099 с наименование „Заедно за българското село: Преодоляване на предизвикателствата, свързани с необходимостта от своевременно подобряване на националното законодателство в сферата на земеделието и развитието на селските райони чрез правилно адаптиране на нормативната база за прилагане на политиките в сектора.“ Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Добро управление“, процедура BG05SFOP001-2.025.