Ще поискаме законодателна промяна за задължителна регистрация на търговците на едро по специален регистър по подобие на всичките страни в ЕС. Те ще могат да търгуват с определени продукти първично производство. 

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г.?

Това обяви зам.-министър Тодор Джиков по време на третото заседание на работна група, която има за цел да предложи механизъм за взаимодействие между българските производители и търговски вериги. 

Втората законодателна инициатива ще бъде за създаването на 6 големи събирателни тържища, на които продукцията ще може да се комплектова и да се постигне еднаква активност при етикетирането. Целта е тя да може да стигне до местата за крайно предлагане, каквито са веригите. 

Ще се въведат и изисквания за складовете на едро, за да бъде премахната анархията, която цари в момента.

Заместник-министър Георги Събев представи европейски практики за обозначаване на продукти. Нужно е прецизиране в определенията, за да не бъдат подвеждани потребителите. 

По отношение на контрола той обясни, че в другите държави членки на ЕС сдруженията се обединяват и изграждат самостоятелна система за верификация и контрол. „Те сами си поддържат и гарантират качеството. Така че не е задължително при въвеждането на някакъв стандарт той непременно да се следи от държавна институция, може с инициатива на бизнеса“, уточни Събев.

Трябва да се работи и в посока за промотиране на биопродуктите и популяризирането на родното производство в търговските вериги. „Можем да ползваме опита на Италия, Франция, Германия, Унгария. Те имат дългогодишни добри практики при развиването на къси вериги на доставки и оптимизиране на логистична и складова политика в търговските вериги“, обясни третият зам.-министър Крум Неделков.

Следващото заседание на работната група е планирано за ноември. До тогава участниците ще изпратят писмено своите предложения за съвместната дейност, за да могат да бъдат обсъдени.