Страната ни има възможности и потенциал за повишаване на аграрния стокообмен с Кралство Саудитска Арабия (КСА). Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на среща с извънредния и пълномощен посланик на КСА в България Н. Пр. Месфер Бин Абдулрахман Ал Гасиб.

Създава се Съвет по месо и мляко към аграрното министерство

„България произвежда високо оценявани и качествени земеделски продукти, които трябва да заемат своето място на арабския пазар“, допълни още министър Бозуков, цитиран от пресофиса на аграрното министерство. 

По думите му, Българската агенция по безопасност на храните е стартирала 8 процедури за внос в КСА. До момента са финализирани четири от тях – за риба и рибни продукти, овце, едри преживни животни, както и пчелен мед и продукти от него. Той изрази желание за подкрепа от арабската страна за съдействие по останалите възможности за внос в направленията - птиче (патешко) месо и продукти от птиче месо, месо и месни продукти от ЕПЖ и ДПЖ, млечни продукти и фуражи.

Посланик Ал Гасиб затвърди желанието на Кралството да си сътрудничи с България в сектор „Животновъдство“. Той изяви готовност за активизиране на взаимоотношенията между двете държави в областта на селското стопанство. Посланикът акцентира, че след среща с държавния глава Румен Радев, е получил уверение, че служебното правителство работи за създаване на основа за сътрудничество при следващия редовен кабинет.