През следващите седем дни агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

След екстремно високите температури, поставили в топлинен стрес голяма част от късните земеделски култури, настъпилото захлаждане в края на второто десетдневие на август е нормализирало условията.

Падналите валежи в края на изтеклия период обаче не са били достатъчни за възстановяване на почвената влага. Количествата, които се прогнозират в средата на третото десетдневие на месеца, също няма да са. 

НИМХ: На фона на задълбочилата се лятна суша те ще са твърде закъснели за късните пролетни култури, отглеждани при неполивни условия. 

На много места в южните райони (Сандански, Сливен, Чирпан) водните запаси в еднометровия почвен слой са изчерпани, посочват агрометеоролозите. Дефицитът на почвена влага е причина за пожълтяване и изсъхване на листната маса при част от по-късните хибриди царевица, отглеждани при неполивни условия, което налага преждевременното им силажиране.

До средата на третото десетдневие на август някои от късните полски култури ще приключат развитието си. При слънчогледа и в полетата с по-голяма надморска височина ще се наблюдава техническа зрелост. Средно късните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост. При късните хибриди, отглеждани при поливни условия, ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При ориза ще преобладава млечна зрелост.

През третото десетдневие на август ранните бели винени сортове грозде в южните райони на страната ще достигат технологична зрелост.

В края на следващия 7-дневен период се очакват валежи и подобрение на условията за провеждане на дълбока оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с рапица. През третото десетдневие на август започва агротехническият срок за сеитбата на зимна рапица, припомнят от НИМХ.