В следващите седем дни ни очаква сухо, топло, а в края на периода - горещо време, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Развитието на земеделските култури в по-голямата част от полските райони ще протича при задълбочаващ се дефицит на почвена влага, се предупреждава в агропрогнозата.

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

Отчетените валежи през второто десетдневие на юли на места в северозападните райони наводниха земеделски площи. Там количествата дъжд достигнаха и надвишиха нормите за месеца (Враца-56l/m², Монтана-100l/m², Драгоман-73l/m²). В по-голямата част от Южна България обаче валежите бяха без стопанско значение, а почвените влагозапаси в 50 и 100 см. слой необичайно ниски за първата половина на лятото – на места под 50% от пределната полска влагоемност (Кюстендил, Сандански, Любимец, Сливен).

НИМХ: През третото десетдневие на юли дефицитът на почвена влага в по-голямата част от полските райони ще налага прилагане на повишени поливни норми при пролетните култури, които са в репродуктивни фази от развитието си и имат повишени изисквания към влагата в почвата.

През периода при слънчогледа ще протича наливане на семената. При царевицата ще се наблюдават различни фази – от цъфтеж и изсвиляване при късните хибриди до фаза млечна зрелост (Пловдив, Пазарджик, Силистра) при ранните хибриди царевица. При полския фасул ще протича фаза узряване. В края на юли при памука ще се наблюдава фаза цъфтеж.

През следващия период в условия на повишена пожароопасност ще приключва жътвата на пшеницата. До момента получените средни добиви от пшеница в агростанциите към НИМХ са по-високи от миналогодишните: 550 кг/дка в агростанция Долни чифлик, 667 кг/дка -  в Карнобат и над 750 кг/дка - в Генерал Тошево. Повече зърнена реколта тази година се отчита и в оперативния анализ на Земеделското министерство.

През третото десетдневие на юли при овощните култури не трябва да се подценява борбата срещу второто поколение плодови червеи, а при лозата и зеленчуковите култури – срещу брашнестите мани и акарите, обръщат внимание експертите. През периода растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите.