Традиционният събор „Златна праскова” в сливенското село Гавраилово тази година ще се проведе на 29 юли. Официалното откриване на 19-ото издание е запланувано за 09:30 часа на площада, съобщава BulgariaSega.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

За производителите на праскови се организира семинар, на който се представят най-новите тенденции в отглеждането на сладкия плод. В него ще се включат специалисти и научни експерти, които ще дискутират съвременните и перспективни сортове, основните болести и борбата с тях, възможности за подпомагане. Семинарът ще започне в 10.30 часа. 

Участниците ще могат да посетят насаждения от праскови и да наблюдават в действие селскостопански машини и инвентари, свързани с обработката на трайни насаждения, както и капкови системи за напояване и линия за заготовка на праскови за износ.

В 11:00 ч. пред читалището в селото ще се проведат конкурси и състезания. Ще има изложба на рисунки на тема „Праскова” и рисунки на асфалт. Предвиден е конкурс за мини и мистър „Прасковки” и за девойки „Мис Праскова”. Може да пробвате уменията си в състезанията за най-бързо ядене на праскова, правене на компот и сладко от праскови.