Зимата в Европа се очаква да бъде по-студена от обичайното. Това сочи прогнозата на Европейската агенция за метеорологични прогнози (ECMWF) и Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Неволите на зърнопроизводителите: Ще има ли пари за есенната сеитба?

Очакванията са за по-хладно време и по-малко дъжд от средното за този сезон. Това означава, че фермерите в цяла Европа може да се сблъскат с по-тежка зима, предвид по-високите цени на енергията и газа.

Предстоящата зима ще донесе студено време, вятър и по-малко валежи, което ще засили допълнително проблемите, причинени от енергийната криза на европейския континент, отбелязва Financial Times.

Според синоптици от ECMWF през ноември и декември над Западна Европа се очаква период на високо налягане, което ще предизвика не само студено време и липса на валежи, но и силни ветрове.

Според Флоранс Рабие, генерален директор на ECMWF, Европа вече е в уязвимо състояние, тъй като преживя едно от най-горещите лета в историята тази година. По-сухото и топло време се отрази върху енергийните доставки: делът на вятърната и водната енергия в производството на електроенергия в Европа беше намален.

По данни на Националната метеорологична администрация (ANM) в Румъния времето ще започне съществено да се променя през ноември. Първият сняг в северната ни съседка ще падне през ноември, но само в планинските райони. Освен това тази година времето ще захладнее по-рано от миналата, пише Agrointel.ro.

По-точно от ноември температурите ще се понижат значително, а първите снежинки ще паднат в планинските райони след средата на ноември.

В България есента се очаква да бъде с температури, близки до нормалните или по-високи. Валежите ще са в норма. Зимата може да бъде по-студена от предходната.

Октомври ще се задържи по-топъл и по-сух от обичайното. Благоприятните условия обаче ще се променят с настъпването на ноември, който според синоптиците може да е по-студен, но отново с по-малко количество валежи. По-ниски температури ще има и през декември в сравнение с миналата зима.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ахмед Уручов: Нямаме намерение да се отказваме. Когато вали сняг, човек си слага топли дрехи, а не се оплаква

Успешна ли беше 2022 г. за лозарите в ЕС?

Румънски фермери продават фермите си или се местят в Унгария