Нормално по това време на годината брояхме вече цветоносните пъпки. Моята прогноза за района на Карлово е, че кампанията ще започне с най-малко две седмици закъснение. Тази година в никакъв случай няма да е повече от 15 дни, коментира за Агри.БГ Христо Николов – председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ). 

Прогноза: Много розопроизводители „ще увехнат“ тази година

За късната и къса кампания предупредиха и розопреработвателите. Към момента прогнозите са за не много благоприятна кампания, тъй като има измръзнали насаждения. От Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика очакват да бъдат преработени не повече от 7–8 000 тона розов цвят. 

В района Карлово също е имало измръзване, но сега розите го преодоляват и започват наново да се разлистват. Все пак се очаква сериозно забавяне. 

„Една такава кампания предполага много пикове. Огромни количества цвят трябва да се приберат за кратко време, което ще затрудни и преработката. А когато има забавяне в преработката, има влошаване и на количествените резултати“, категоричен е Николов. 

Договорите между фермерите и дестилериите масово се сключват на 1,50-1,60 лв./кг розов цвят.

Ако преработвателите се навият да кандидатстват за помощта по de minimis, ще се длъжни да изкупуват на поне 2 лв./кг. Засега обаче те не са съгласни с посочените от земеделското министерство параметри, а именно 70% изкупен и преработен цвят на база миналогодишни количества и ставка от 0,30 лв./кг.

Производителите, от своя страна, които също са участвали в комуникацията с държавната администрация, потвърждават, че има разминавания между това, което е било договорено, и официалната пресинформация. От ПАРБ за пореден път акцентираха върху това, че трябва да се мисли в дългосрочен план, а не да се работи на парче.

„Визията за развитие на сектора, инструментите и средствата за инвестиции трябва да бъдат добре обмислени и планирани, за да можем да се съобразяваме само с метеорологичните условия. А когато един фермер остави на последно място грижите по насажденията и състоянието на градината, тогава вече сме в много тежка ситуация. А ние втора година сме в такава“, заключи Христо Николов.