Трима данъчни инспектори, зърнопроизводителят и крупен арендатор Младен Милков и съпругата му бяха арестувани вчера във Велико Търново заради разследване за източване на над 1 млн. лв. ДДС.

Данъчните Ценка Георгиева, Валентина Елкенева и Николай Николов помагали на арендатора Младен Милков да точи ДДС в особено големи размери, според разследващи. Според регистър АПИС цялата фамилия Милкови има пет фирми. Първата е създадена през 1993 г. и се казва „Габи-Кольо Милков” ЕГ. Тя е на 68-годишния общински съветник от Полски Тръмбеш Колю Милков и с адрес в Полски Сеновец. Чрез „Спринк” ЕООД 46-годишният Младен Милков купува мелницата във Велико Търново, а по последни данни капиталът на това дружество е 100 000 лева. „Агротера” ООД е дружество с по 50% на Анелия и Младен Милкови. „Анелим” ЕООД е едноличната фирма на 42-годишната съпруга Анелия Блажева Милкова. Петото търговско дружество е „Краси” ЕООД и е собственост на Красимир Милков, сина на Милкови, който е на 22 години. Всичките пет дружества на богатата фамилия са с адрес в Промишлената зона на В. Търново в Дълга лъка, където се намира мелницата им. Телефоните на дружествата за връзка са едни и същи. Предметът на дейност е търговия на едро със зърно, семена, фуражи и други суровини от растителни и животински произход.  Чрез схема от фиктивни търговски сделки между фирми на фамилията Милкови прибирали средно по 300 000 лв. на месец държавна пара.

С последното дружество Милков приватизира преди 10 години търновската мелница. Следобед бе арестувана и съпругата на Милков Анелия. "По този сигнал се работи от няколко месеца съвместно между МВР и НАП.

46-годиният Младен Милков е бил изведен от полицаи с качулки от апартамента си на ул. „Асен Разцветников” в кв. Картала около 9 часа сутринта и е заведен в мелницата в Дълга лъка за продължаване на оперативно-следствените действия от следователи, дознатели, полицаи и прокурори от ВТОП. Около обяд от приватизираното преди десетина години държавно предприятие „Трифон Саралиев” бяха изнесени чували с документи и няколко папки. Цял ден пред кабинета на директора на НАП във Велико Търново Христо Костадинов бяха привиквани под строй всички служители за разпит, а архивът на Териториалната дирекция бе запечатан.

В момента край Петко Каравелово Младен Милков вдига най-голямата зърнобаза в Северна България и инвестира над 6 млн. евро. През 2007 г. той купи на търг от общината над 50 дка общинска земя за близо половин милион лева и обеща десетки работни места. Сега на главния път за Русе двата силоза на зърнобазата са вече факт, а това е първата реална частна инвестиция в общината.

информацията е на в-к "24 часа" и в-к "Борба"