България и Беларус подписаха съвместен протокол за задълбочаване на икономическото сътрудничество, стана ясно от официалното откриване на съвместен бизнес форум в София.
 
 
На посещение в страната ни е голяма белоруска делегация, включваща представители на бизнеса за участие в Осмото заседание на Българско-белоруска междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество. Председателят на Селскостопанска академия (ССА) проф. д-р Васил Николов участва в осмото заседание от името на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
"Бих искал да изразя готовността и пълната подкрепа на Министерството на земеделието, храните и горите на България за развитието и реализирането на бъдещо ползотворно и взаимноизгодно сътрудничество между нашите две страни в селскостопанския сектор. Провеждането на тази сесия е още едно доказателство за готовността и желанието на България и Беларус да развиват и конкретизират областите на двустранно сътрудничество. През последните няколко години двете страни активно си сътрудничат в областта на селското стопанство", заяви проф. д-р Никилов, съобщиха от пресцентъра на ССА.
 
Снимка: ССА
 
Председателят на научната институция подчерта, че съществува голям потенциал за сътрудничество в областта на селекцията на нови сортове растения и породи животни, изучаването и опазването на традиционни и нови технологии в растениевъдството и животновъдството, опазването и подобряването на състоянието на почвените ресурси и почвеното плодородие.
 
По време на форума стана ясно, че двустранният ни стокообмен с Република Беларус е нараснал със 70% през първите осем месеца на 2018 г. и достига 64 млн. щ. д. 
 
В рамките на осмата сесия на Междуправителствената българо-беларуска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество двете страни се договориха да засилят сътрудничеството между научно-изследователските институти и да участват в съвместни международни научно-изследователски проекти.
 
Обсъдена беше възможността за подписване на споразумение за сътрудничество в областта на селскостопанската наука между ССА и подобна структура в Беларус.
 
Двете страни потвърдиха взаимния си интерес за участие в съвместни проекти в областта на безопасността на храните, във ветеринарната, фитосанитарната област, лабораторния контрол и контрола на фуражите.