Забранява се нощната паша на животни, както и пашата в гористи местности в Ямболска област. Това е една от мерките за ограничаване разпространяването на заболяването син език в петте общини на областта.

 

Решението беше взето на извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Ямболска област, което беше свикано заради възникнало огнище на заболяването син език в село Мандрица, община Ивайловград, съобщи радио "Фокус”. Освен тона се забранява движенето на едри и дребни преживни животни в общините Елхово, Болярово и Тунджа, с изключение на случаите за незабавно клане.

 

Кметовете и наместниците по населените места в областта ще трябва да изготвят списъци с актуална информация за броя на едрите и дребни преживни животни, ще бъдат извършвани клинични преглади на животните на 14 дни. Забраняват се пазарите и изложби на животни.

 

На територията на областта има два пазара за живи животни - в общините Елхово и Ямбол. Животновъдите са задължени да извършват периодично дезинсекция на стопанствата си, като преди това уведомят собствениците на пчелини.

 

От син език най-често боледуват овце, причинен от ухапване от комари. Последният констатиран случай на син език в ямболска област е през 1999 година в 18 села на крайграничната община Болярово. Заболяването не е опасно за хората, но нанася сериозни щети на животновъдите, коментира д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол.

 

Според него най-трудно ще бъде изпълнена забраната за нощна паша на животните. „В момента е горещо, овцете не пасат. Второто важно нещо е да ги накараме да не пасат животните в горски райони, както и край реки и язовири”, каза д-р Колев.

 

В Ямболска област има близо 60 000 овце и 15 000 кози.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!