Предвиждаме да издадем заповед, с която да се спре косенето на ливади и почистването на пасищата за период от две седмици. Това заяви служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков в ефира на Нова телевизия. До решението се стигна след среща с премиера Стефан Янев във връзка с трагичния инцидент, при който в пожара край санданското село Петрово загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

Важните срокове през август

Властите отчитат зачестили пожари вследствие на обработката на земеделски ниви и пасища. Вероятна версия за големия пожар в Свиленградско в края на юли също бе почистване на пасища. Тогава още областният управител на Хасково наложи забрана за обработка на пасища след 11:00 ч. в областта.

Мисля, че нашите земеделски стопани трябва да проявят по-голяма отговорност, да прегледат селскостопанските си машини дали имат искроуловители на тях, да имат подготовка за първоначално гасене – цистерни с вода”, заяви замеделският министър.

По думите му се установява, че при обработката на пасища, при съприкосновение на машините с камъни и възникване на искри, много често се стига до пожар.Той подчерта, че въпреки строгата забрана, „все още има хора, които в нощните часове палят стърнищата и след това викат пожарната за протокол, че неизвестни хора са ги запалили.”За да се предотврати възникването на пожари, Министерството на земеделието ще предприеме мерки съвместно с Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), като се спрат временно обработките в пасища и ливади. 

Проф. Христо Бозуков: Пашуването няма да спира. Ще се извършват проверки, но няма да се налагат санкции за необработката на тези терени. 

ДФЗ би трябвало да следи и глобява стопаните за горене на стърнища, което е напълно забранено и записано в методиката на процедурата по кръстосано съответствие, по която има ежегодни проверки за устоновяване дали земеделските производители спазват набора от правила, нужни за получаването на пълния размер субсидии. Спонтанни проверки могат да бъдат провокирани и от сигнал, като на сайта на Фонда е посочен специален имейл за такива случай – [email protected].

Такива сигнали са постъпвали и в редакцията на Агри.БГ, които сме отразявали и препращали към ведомството. Какво се случва обаче след това, е трудно да се разбере. Преди няколко седмици от ДФЗ обявиха, че статистиката за 2020 г. сочи, че от пожари са засегнати над 130 земеделски стопани, като е обхваната площ от над 1800 хектара. Трудно обаче било да се установи дали фермерите са потърпевши или причинители.