В добруджанското село Стожер забраниха ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тротоари, тераси, моторни превозни средства, пълнене на басейни и резервоари с вместимост над 500 литра.

Мираж ли е de minimis-ът за животновъдите?

Това е посочено в заповед на кмета на община Добричка Соня Георгиева в случай на „евентуално възобновяване на водоснабдяването на селото“. 

Заради безводието в Стожер е обявено частично бедствено положение. Решение на проблема с липсата на вода за питейни нужди и напояване се търси вече близо 5 години.

През последните 6-8 месеца ситуацията се изостри и кранчетата останаха сухи. Така живеещите в селото останаха без вода както за питейни нужди, така и за поливане в собствените си градини, в които отглеждат зеленчуци и овошки за лични нужди. Сушата в Стожер застрашава здравето на хората в условията на пандемия, лишава жителите от възможността за отглеждане на земеделски култури, оставя икономиката без шанс за развитие. В същото време усилията на местната власт и срещите, разговорите и писмата до различни институции остават без резултат.  

Това принуди през юли жителите на селото да блокират пътя Добрич-Варна. Напрежението нараства и за проблема вече са сезирани МРРБ, МФ и „Български ВиК холдинг“ ЕАД. 

Частичното бедствено положение в добруджанското село ще продължи до 12 август. По закон то може да бъде удължено до 1 месец, се казва в заповедта на кмета Соня Георгиева. От Пожарната служба са категорични, че в условията на суша и горещини безводието може да бъде фатално. В селото са изградени две дестилерии, има две бензиностанции, училище и детска градина. В случай на пожар в селото или околните полета с полски култури ситуацията ще ескалира, предупреждават огнеборците.