Захвърлени пестициди най-вероятно са натровили водата и земеделските площи на Великотърновското село Козловец, алармират жителите му.

 

В местността Елията служители на РЗИ - Велико Търново са проверили състоянието на водоемите и са открили голямо петно от изгорена трева с остра задушлива миризма до санитарно-охранителната зона на единия кладенец. Взети са проби както от тревата, така и от питейната вода, но тъй  като във Великотърновска област няма лицензирана лаборатория по растителна защита, пробите от тревата са изпратени за анализ в Пловдив.

 

Вчера директорката на РЗИ - В.Търново д-р Албена Ламбева заяви, че в момента се изследва питейната вода на село Козловец и първоначалните данни сочат, че има замърсяване с диазинон, пестицид, който е забранен за употреба у нас. Анализите обаче продължават и те ще докажат или отхвърлят първоначалните резултати. Изследването е много сложно, а проби ще бъдат изпратени и в референтната лаборатория в Плевен, заяви д-р Ламбева.

 

замърсяване с пестициди

 

Все още не знаем, кой е замърсил почвата до кладенците, предполага се , че това са земеделски стопани, които пръскат посевите., каза още директорката на РЗИ. Миналата година точно по това време в района на кладенците също имаше замърсяване с ДДТ (дихлоро-дифенил-трихлороетан), който е забранен в цяла Европа и САЩ  и диазинон и поради дъждовете отровите бяха замърсили питейната вода, припомни д-р Ламбева. Тогава са били открити пестициди 2,5 пъти над нормата.

 

ДДТ се използва като инсектицид със специфична миризма. Парализира нервната система на насекомите, а при топлокръвните животни се натрупва в тялото (в мастната тъкан). За повечето растения не е фитотоксичен. Употребата на ДДТ е забранена поради вредното действие върху човешкия организъм - уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, спомага за появяването на тумори и предизвиква много мутации, освен това се акумулира в почвата, където може да се задържи десетки години. Заради ДДТ белоглавите орли са застрашени от изчезване.

 

ДДТ е открит от швейцарския учен Паул Мюлер през 1939 г. През 1948 година той получава Нобелова награда за медицина за откритието си, тъй като ДДТ било използвано за предотвратяване на епидемии от коремен тиф, малария и други силнозаразни болести в началото на Втората световна война.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!