Инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Хасково не допуснаха внос на 1 340 килограма сладък пипер от Турция през ГИП Капитан Адреево заради наличие на неразрешен за употреба пестицид Difenthiuron, установен при рутинна проверка на пратка предназначена за внос в България, като крайното местоназначение на стоката е София.

 

Употребата на този пестицид за защита на растенията и растителните продукти от въздействието на вредителите е забранено от Общността, поради което цялата пратка ще бъде унищожена тази седмица в екарисаж под контрола на представител на Компетентния орган.

 

Към настоящия момент в ЕС има установени само 29 случая на пратки отхвърлени на граница, поради установено наличие на diafenthiuron в храна.

 

Продуктите в които е бил установен са чай с произход Китай и Хонг Конг, броколи от Китай, бамя с произход Индия, листа от къри с произход Индия и за пръв път се установява наличието му в пратка с произход Турция, предназначена за внос в Общността.

 

След установеното несъответствие БАБХ е уведомила Европейската Комисия за случая чрез Системата за бързо предупреждаване за храни и фуражи RASFF.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!